Піскоструменеве очищення поверхонь

Піскоструменеве очищення (піскоструй, піскоструйка) - вид обробки різного роду поверхонь. Його застосовують у роботі з каменем, склом, металевими конструкціям тощо. Вироби з металу при піскоструменевій обробці очищаються від нафтопродуктів, продуктів корозії, лакофарбового покриття або інших забруднень, а скляні або мармурові поверхні отримують матовий відблиск.

Залежно від тиску і якості абразиву піскоструйка додає поверхні різний ступінь шорсткості.

Суть технології піскоструменевого очищення полягає в наступному: потік суміші повітря і абразиву під великим тиском діє на поверхню. Частинки абразиву, що подаються з сопла піскоструйки, руйнують структуру поверхні.

Піскоструменеве очищення / обробка була запатентована американським військовим винахідником Бенджаміном Чу Тілгменом в 1870 р. Історія зберегла відомості про те, що Бенджамін (генерал 3-ї армії Сполучених Штатів) спостерігав в пустелі, як сильний вітер б'є по шибці піском. Пісок гравірував незахищене скло, яке контрастувало з частинами, що були прикриті ставнями.

До нашого часу піскоструйка як метод змінилася мало. Модернізація відбулася тільки у її надійності та мобільності, розроблені високопродуктивні установки, які дозволяють проводити піскоструменеві роботи в різних умовах з широким діапазоном сфери застосування.



Особливості піскоструменевого очищення поверхонь:

- Піскоструйка - це високоякісне очищення поверхонь від продуктів корозії, шарової окалини, нагару, затверділих і незатверділих нафтопродуктів (бітуму, мазуту тощо), старих багатошарових лакофарбових покриттів, штукатурки, бруду та інших видів забруднень.

- Піскоструменева обробка використовується в будівництві та при реставраційних роботах. Абразивне очищення застосовується перед нанесенням шпаклівки або фарби на цегляну кладку. Також піскоструй використовується для очищення зовнішньої штукатурки, цегли й каменю від кіптяви, цвілі, старої фарби та інших видів забруднень, створюючи при цьому ідеально очищену поверхню. Абразивоструменеве очищення застосовується для видалення залишкового цементу, слідів опалубки, вицвілих ділянок із залізобетонних панелей, монолітних бетонних стін, колон та інших конструкцій з бетону.

- Використання піскострую можливе для видалення верхніх шарів фарби з дерев'яних будинків. За допомогою спеціального обладнання у поєднанні з більш м'якими видами абразиву піскоструйка застосовується для очищення літаків, вертольотів, автомобілів, вантажівок і човнів, не порушуючи при цьому структуру поверхні. Великою перевагою сухого методу чистки є відсутність впливу на працівників токсичних речовин і уникнення потреби в утилізації шкідливих відходів.

- Піскоструменева обробка є однією з головних стадій підготовки поверхонь перед нанесенням різних антикорозійних або декоративних захисних покриттів.

- Застосовується для акцентування декоративних властивостей поверхні, а саме - для виділення рельєфу, структури і текстури різних матеріалів, таких як цегляна кладка або облицювальні матеріали.

- Продовжує термін служби покриттів до шести разів, що дозволяє значно заощадити на капітальному та поточному ремонтах.

Піскоструменева обробка поверхонь - сучасний метод очищення, який дає неперевершений результат і забезпечує високу якість виконаних робіт.