Фарбування дахів та куполів

Металеві дахи по матеріалу, що використовується, можна розділити на три групи:
• дахи з чорного металу;
• дахи з оцинкованого металу;
• дахи з кольорових металів (алюмінію, міді, титану, цинку). Використовуються вкрай рідко.
Перша і друга групи більш доступні і поширені, хоча помітно дорожчі за шифер.
 

Дахи із чорного металу треба фарбувати обов'язково. Зазвичай для цих цілей застосовують масляні і алкідні фарби. Все це, зазвичай, призводить до частого перефарбовування даху. Для того, щоб надійно і надовго захистити металевий дах, слід використовувати акрилові фарби для дахів з антикорозійними добавками. Таке покриття обійдеться Вам трохи дорожче, ніж масляна або алкідна фарба, але прослужить набагато довше. Крім того, що акрилове покриття довговічніше в атмосферних умовах, воно ще має важливий плюс - високу еластичність. У випадку з металевим дахом це дуже важливо, тому що метали мають великі лінійні розширення через температурні коливання.
 

У масляних і алкідних фарб еластичність менша, ніж у акрилових, до того ж вони втрачають її в процесі старіння. Зрештою фарба такого типу почне просто відшаровуватися від поверхні металу.

 

Оцинкована бляха - один з найпоширеніших покрівельних матеріалів, який застосовується для перекриття дахів. Дахи з оцинкованої бляхи потребують фарбування з двох причин. По-перше, незахищений фарбою тонкий шар цинку в результаті агресивного впливу навколишнього середовища (опадів, солей, вихлопних газів і т.д.) починає роз'їдати. По-друге, пофарбований дах має декоративний вигляд і виглядає гарніше, ніж незабарвлений. Фарбування оцинкованого даху продовжить термін його життя і додасть більш приємний зовнішній вигляд.
Крім того, завжди важливо звертати увагу на відповідність фарби якою фарбується. Наприклад, оцинковану бляху не можна фарбувати звичайною алкідню фарбою, оскільки в результаті лужної реакції поверхні алкідна фарба окислиться і втратить свої властивості. У підсумку - відбудеться відшарування фарби від поверхні.
Для фарбування оцинкованої бляхи потрібно використовувати спеціально розроблені для таких цілей промислові фарби. У оцинкованого заліза більш пасивна поверхня, ніж у чорного заліза. Тому в даному випадку потрібно спеціалізована фарба з ще більшою адгезією і еластичністю, ніж у варіанті з чорним залізом.

 

Найкраще виконувати роботи по фарбуванню механічним способом, значно зменшується розхід фарби та збільшується якість нанесення (однорідність шару). Із застосуванням спеціального обладнання для фарбування, швидкість виконання робіт збільшується в десятки разів.